Varför Skoinlägg?

Vanligaste orsaken till att man behöver ortopediska skoinlägg är sk överpronation dvs att hålfotsvalvet inte kan hållas uppe. Detta kan skapa olika problem i fötterna, knäna, höfterna och i ryggen som tex benhinneinflammation, ischias, hälsporre ect.

Ett skoinlägg stabiliserar foten och stödjer upp hålfoten (sk hålfotsinlägg fotinlägg) och förhindrar då den vridning som annars skulle uppstå.

pronationPå bilden ovan ser man hur ett skoinlägg
kan förhindra att fotvalvet ramlar ner sk överpronation.

Hur kan överpronation skapa knä, föft och ryggproblem?

Överpronation kan skapa problem i knän, höfter och rygg. Fotvalvet faller ner och skapar en inåtrotation som fortplantar sig upp i knän och höft. Snedbelastningen i höften kan senare skapa felaktig belastning i bäcken och upp i ryggen. Se bilderna nedan.

pronation-lrgÖverpronation skapar en relativ utåtrotation
av foten och inåtrotation av benet.

pronation

Överpronation skapar kompensationer
och överbelastningar i kroppen

Många lider av smärtor i åratal utan att ana att de ofta beror på fötterna. 70–80 % av oss människor har en avvikande fotställning – foten lutar inåt (pronation) eller utåt (supination, ovanligt). Avvikelsen ”fortplantar” sig uppåt i kroppen. Leder och ligament ligger an på ett felaktigt sätt, vilket kan resultera i smärta och belastningsskador. Dagligt arbete på hårda golv kan ge särskilt svåra besvär.

Det är vanligt att man överpronerar mer på ena foten än den andra. Detta är mycket viktigt att reda ut varför man gör. Det kan tex bero på att det benet är lite längre och om man då trycker upp den hålfoten med ett skoinlägg trycker upp problemet i höften eller ryggen. I andra fall kan det vara precis tvärt om.
Det är därför du bör gå till någon som är välutbildad och inte bara är någon som börjat göra skoinlägg.
Kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster är de mest kompetenta på detta området.

Välkommen!

Ring idag eller boka direkt online!

Skinlägg vid löpning

Skoinlägg till vanliga.

Skidor

Arbetsskor

Välkommen!
Fjärde Långgatan 26
413 27 Göteborg
Tel: 031-208 208

Cast Partner Kiropraktor & Sjukgymnast Kristofer Eklund

Kristofer Eklund
Leg. Kiropraktor & Leg. Sjukgymnast
Cast Partner
Aktiv sedan 2003
Över 25.000 dokumenterade behandlingar inklusive ca 2000 skoinlägg.

Kiropraktiska Föreningen Sverige - För din trygghet

Kiropraktiska Föreningen i Sverige som är Sveriges största förbund för legitimerade kiropraktorer. Som Legitimerad Kiropraktor är jag självklart medlem i KFS.

Fysioterapeuterna

Fysioterapauterna som är Professions- och fackförbundet för Sveriges fysioterapeuter (sjukgymnaster). Medlem i Fysioterapeuterna sedan 2007.

Cast Medical - Individanpassade skoinlägg

Cast Medical är individanpassade skoinlägg av högsta kvalité som ger både stabilitet och flexibilitet. Inläggen kan beställas i tre hårdheter beroende på ditt behov.